Jakten på de beste hyllebærene

Hyllebærkvast

Sambucus nigra (Svarthyll)

Vi er hele tiden på jakt etter de beste hyllebærene til våre produkter. Hvor disse til enhver tid befinner seg kan variere ut i fra sesongens klima og lokale værforhold.

Vår råvareleverandør har kontakter med dyrkere og produsenter i flere land. Dette gjør oss i stand til å hele tiden kunne fremskaffe de beste hyllebærene.

Østerrike og sørlige deler av Tyskland har klima og jordsmonn som er spesielt gunstig for dyrking av svarthyll.

Disse naturlige forutsetningene i kombinasjon med flinke bønder med moderne teknologi, gjør at vi som regel finner de beste bærene i denne regionen.

For hyllebær er ikke bare hyllebær. Faktisk finnes det rundt 40 ulike arter! I forbindelse med mat er det stort sett Sambucus nigra (svarthyll på norsk) som benyttes. Denne arten har igjen flere undervarianter. Ved å søke blant underartene, og i kombinasjon med forskjellige dyrkningsområder, leter vi frem de mest potente bærene fra sesong til sesong.

Denne sesongen har vi valgt Østerrikske bær av underarten «Haschberg». Disse holder generelt høy kvalitet med høye nivåer av polyfenoler og antocyaner (antioksidanter), og er spesielt rik på C-vitaminer og andre næringsstoffer. Vi har dessuten valgt høyeste sortering, «A-grade», også kjent som «dessertbær». Slike bær koster litt mer, men kvaliteten er til gjengjeld suveren.

Bilder fra Innhøstingen

Innhøsting av hyllebær

Hyllebær-sesong hele året

Lectinect AS har utviklet en unik prosess slik at lektinene forblir biologisk aktive i tablettform. Dermed gjør vi hyllebærets fantastiske egenskaper tilgjengelig året rundt!

Normale produksjonsteknikker er dessverre lite skånsomme og kan ofte ødelegge eller redusere kvaliteten av viktige næringsstoffer, ikke minst i ømfintlige naturlige preparat basert på bær og grønnsaker.

Gjennom lang tid har vi derfor optimalisert og finjustert samtlige prosesstrinn slik at den biologiske aktiviteten bevares best mulig fra bær til ferdig tablett.

Kvalitetstesting av hyllebær

Analyse av biologisk aktivitet

Vi kvalitetstester også hver batch i forhold til dets evne til å
stimulere utvalgte immunmarkører i blodprøver. Du kan derfor være sikker på at produktene fra oss er biologisk aktive.
– Å ta en tablett Lectinect skal være helsemessig like gunstig som å spise bæret i sin naturlige form, rett fra treet.

Når man produserer naturlige produkter er det svært viktig å vite at bærene som danner grunnlag for produksjonen er frie for tungmetaller, sprøytemidler og har en tilfredsstillende mikrobiologi. Lectinect AS kjøper ingen bær uten at slike analyser foreligger.

Proppfulle av antioksidanter

Antocyaner er den typen antioksidanter man finner i hyllebær. Det er disse som gir skallet og fruktkjøttet den kraftige mørkelilla fargen. Fargestoffet, som det egentlig er, fungerer som bærets eget forsvar mot bl.a. UV-stråling.

Derfor kan lektiner være nyttig for deg

Selv om nivået av antocyanene (antioksidantene) er høyt i hyllebær er det lektinene som hittil er forbundet med den største nytten for oss mennesker. Lektiner er proteiner som finnes i de fleste planter, bær og frukter. Lektiner spiller en viktig rolle i planters forsvarsmekanisme.

Når planter angripes av insekter eller mark økes konsentrasjonen av lektiner som en del av dette forsvaret. Lektinene i hyllebæret er nemlig hardføre proteiner som ikke ødelegges i magesyren eller av enzymer i tarmsystemet. De kan styrke kroppens immunforsvar på to ulike måter vi nå skal se nærmere på:

  1. Når mikroorganismene flyter fritt i massen i tarmen
    Funksjon02_Lectinec_32

    Lektinene (illustrert i lilla) kan klumpe sammen uønskede organismer og gjøre de passive.

     

Uønskede organismer kan bryte ned komponenter i maten og skille ut stoffer som gir ubehag. Dette kan gi deg mageplager.

Lektinene har evnen til å klumpe sammen de uønskede organismene, som da blir passive og forsvinner med avføringen.

 

  1. Når mikroorganismene har bundet seg til reseptorer i tarmen
lektinene_binder_seg

Lektiner (lilla) binder seg til tarmtottene og kan ta over plassen fra uønskede organismer

En annen hyppig årsak til mageproblemer er at uønskede organismer kan binde seg til reseptorene på tarmtottene. Heldigvis kan lektiner fra hyllebær fortrenge de uønskede organismene, og overta plassen fra dem. Deretter starter styrking av tarmens immunforsvar, og mageplagene kan avta.

Når uønskede organismer har bundet seg til reseptorene, tar det gjerne lengre tid før man får hjelp mot mageplager. Dette er individuelt, og kan for noen ta 2-3 måneder.
Husk at tynntarmen er rundt 4-6 meter lang, og har millioner av reseptorer som lektinene skal binde seg til.

Slik kan altså lektinene hindre at skadelige organismer fester seg, eller overta plassen dersom de allerede er festet.

 

To av våre produkter er basert på hyllebær; Lectinect Mage og Lectinect Immun.

Andre bloggartikler

Betakaroten – En kort guide

Hvilken kilde til betakaroten er best? Når bør du starte og hvordan får du best resultat?

Ny studie om vitamin K2 produkter: Kun 1 av 4 inneholder lovet mengde K2

Sjokkerende mange produkter inneholder langt mindre vitamin K2 enn pakningen tilsier.

Unn deg en god tarmflora

Visste du at vi får i oss færre melkesyrebakterier enn tidligere? Her gir vi deg noen tips til hvordan du kan oppnå en balansert tarmflora.

Lectinect - et tryggere valg

Lectinect AS er et norsk selskap som i flere år har utviklet kosttilskudd, basert på nøye kontrollerte og trygge råvarer.

Sertifiserte og dopingfrie kosttilskudd

Nå er Lectinect Mage, Lectinect Immun og Lectinect Aktiv+ sertifisert og registrert hos Informed Sport. Les mer om hva det innebærer her