Symptomer på D-vitamin mangel

 

D-vitamin_dame_917x480

Oppdatert 19.desember 2023. Av Bjørn H. Andreassen

Mistenker du at du har D-vitamin mangel?

D-vitamin produseres når huden kommer i kontakt med sollys. Vitaminet kan også tas opp gjennom maten. Får du i deg for lite av visse matvarer og utsetter deg selv for lite soleksponering, kan kosttilskudd med D-vitamin være en god løsning.

 

Lectinect D-vitamin er et kosttilskudd som inneholder maksimal styrke av vitamin D. Tar du en tablett daglig, kan du sørge for at kroppen får tilstrekkelige mengder av det viktige vitaminet. Les videre for å lære mer om hvilke symptomer D-vitamin mangel kan gi, og hvordan kosthold og kosttilskudd kan være løsningen.

 

Hva er D-vitamin mangel?

 

Ordet vitamin stammer fra det latinske ordet “vita” som betyr liv. Ordet er en betegnelse på livsnødvendige næringsstoffer som kroppen behøver for å kunne fungere optimalt. Når det forekommer mangler, kan kroppen få problemer med en eller flere funksjoner. Derfor er det viktig at vi spiser et variert kosthold, slik at vi kan få i oss tilstrekkelige mengder med viktige vitaminer og mineraler som sørger for at vi fungerer optimalt. Spiser du ikke variert nok av ulike grunner (allergier, preferanser, stress, osv.), kan du hjelpe kroppen på vei ved å ta kosttilskudd. Men husk på at kosttilskudd ikke erstatter et variert kosthold, og bør tas som et supplement!

 

Ved D-vitamin mangel mangler man et viktig fettløselig vitamin som lagres i kroppen. D-vitamin kan kroppen produsere selv – men ikke uten hjelp. Når huden kommer i kontakt med sollys, vil det produseres D-vitamin i huden. I land hvor man har “korte” dager og får lite soleksponering store deler av året, kan det være nødvendig å ta et supplement av vitaminet for å unngå D-vitamin mangel. Enkelte matvarer er naturlig rik på D-vitamin. Vi lister opp en del av disse litt lengre nede i artikkelen.

 

D-vitamin bidrar til at mange av kroppens funksjoner går som normalt. Kroppen bruker vitaminet til:

 • Normalt opptak og utnyttelse av kalsium (som er et mineral som bidrar til normal opprettholdelse av beinbygning)
 • Normal muskelfunksjon
 • Opprettholde immunforsvarets normale funksjon

 

Kroppen behøver med andre ord tilstrekkelige mengder av vitamin D for å kunne opprettholde en normal funksjon. Slik kan du føle deg sterkere og mindre trøtt.

 

 

Symptomene du kan se etter

 

Symptomer på D-vitamin mangel er ikke alltid like tydelige, og noen mennesker har ingen symptomer overhodet. For lave verdier av vitaminet kan føre til tretthet, svakere beinbygning og nedsatt muskelfunksjon. Kroppen behøver D-vitamin for å kunne gjøre nytte ut av kalsiumet i kroppen, som blant annet styrker skjelettet. Kroppen trenger tilstrekkelig med D-vitamin for at immunforsvaret skal fungere optimalt. Mennesker med lavere verdier av vitaminet har oftere sterkere forkjølelsessymptomer enn de som har vanlige verdier.

 

På grunn av for lite soleksponering på høsten og om vinteren, må mange nordmenn få tilskudd av D-vitamin på andre måter, som gjennom kosten og kosttilskudd. Det finnes forøvrig også tilfeller der mangelen kan skyldes for dårlig opptak i tarmen, og i disse tilfellene kan tilskudd av vitaminet være nødvendig.

 

Vanlige symptomer på D-vitamin mangel kan være:

 

 • Følelse av tretthet
 • Ømme muskler og/eller ledd
 • Ofte plaget av forkjølelsessymptomer
 • Slapphet (spesielt i vinterhalvåret)

 

Du finner D-vitamin i disse matvarene

 

Har du symptomer på D-vitamin mangel? Da kan du supplere kosten med D-vitamin tilskudd, eller sørge for å inkludere følgende matvarer i kostholdet:

 

 • Melk tilsatt vitamin D
 • Tran
 • Fet fisk som laks, ørret, sild, makrell og kveite
 • Makrell/sardiner som pålegg
 • Rogn
 • Egg
 • Margarin og meierismør

 

I tillegg kan du ta kosttilskudd som Lectinect D-vitamin, som inneholder maksimal styrke for personer over 18 år, nemlig 80 mikrogram.

 

Les også: Oppblåst mage stress

 

Dette er Lectinect

 

Lectinect AS er et norsk selskap som ble grunnlagt i 2000 i Bergen. Det faglige utgangspunktet for firmaet var molekylærbiologi, og i særdeleshet forskning på de helsegevinster mennesker kan få fra hyllebær.

 

Lectinect utvikler  kosttilskudd, basert på seriøs forskning. Vi benytter kontrollerte og trygge råvarer, fortrinnsvis fra planter og bær.  Det utføres bakteriologiske analyser for hver produksjon, og våre underleverandører følges opp regelmessig for å sikre at våre krav overholdes. Vårt mål er at du som kunde skal oppleve at vi leverer kvalitet og trygghet. Du kan derfor stole på at Lectinect D-vitamin er helt trygt å bruke.

 

Lectinect.no er også en av de første nettbutikkene til å bli sertifisert av Trygg E-Handel. Dette er en godkjenningsordning som gir forbrukere sikkerhet for at de handler av et seriøst firma.

 

Har du spørsmål om Lectinect D-vitamin eller lurer du på noe annet? Sjekk ut vår oversikt over spørsmål og svar eller kontakt oss her.

 

 

Bestill Lectinect D-vitamin hos vår nettbutikk VitaminExpress!