D-vitamin

D-vitamin_dame_917x480

Oppdatert 19.desember 2023. Av Bjørn H. Andreassen

Vitamin D er et fettløselig vitamin som kroppen produserer selv når huden kommer i kontakt med sollys – men det er også mulig å ta vitamintilskudd og få vitamin D gjennom maten vi spiser. Lavt nivå av vitaminet kan gi ømme og svake muskler, samt en følelse av å være utmattet. Land som har lite sollys store deler av året har høyere prosent av Vitamin D-mangel enn land som har mye sol.

 

Lectinect D-vitamin inneholder 80 mikrogram vitamin D, som er maksimal tillatt styrke for personer over 18 år. Slik kan du få i deg vitaminet selv på høsten og vinteren når vi ser lite til solen.

 

Slik får du i deg nok vitamin D

 

Vitamin D er anerkjent som viktig for benbygning, muskler og immunforsvaret. Mangel på dette vitaminet kan føre til en følelse av tretthet, lite overskudd og kan ofte gi mer plagsomme forkjølelsessymptomer. Vi ser at større deler av befolkningen i nordlige land, som har “korte” dager og lange vintre, oftere har mangel på vitamin D enn i land som har flere timer med sol. Dette skyldes at kroppen klarer å produsere dette vitaminet i huden selv når den kommer i kontakt med sollys.

 

På grunn av for lite soleksponering, må mange nordmenn få tilskudd av D-vitamin på andre måter som gjennom kosten og kosttilskudd. Det finnes forøvrig også tilfeller der mangelen kan skyldes for dårlig opptak i tarmen, og i disse tilfellene kan tilskudd av vitaminet være nødvendig. Har du mistanke om vitaminmangel bør du alltid rådføre deg med fastlegen.

 

Du kan for eksempel spise disse matvarene for å få i deg mer D-vitamin:

 

  • Melk tilsatt vitamin D
  • Tran
  • Fet fisk som laks, ørret, sild, makrell og kveite
  • Makrell/sardiner som pålegg
  • Rogn
  • Egg
  • Margarin og meierismør

 

Inntak av D-vitamin fra kosten kan være avgjørende for å opprettholde et jevnt nivå når soleksponering blir for lav, i følge Nasjonalt råd for ernæring.

 

Det anbefales at huden eksponeres for sollys midt på dagen i fem til ti minutter, to til tre ganger i uken. Dette kan gi tilstrekkelig med vitamin D på sommerhalvåret, men på høsten og om vinteren kan det være nødvendig med tilskudd for en tilfredsstillende mengde.

 

 

Lectinect D-vitamin

 

Vitamin D er fettløselig og lagres i kroppen. Ved for lite D-vitamin kan man få for dårlig opptak av kalsium i tarmen noe som er viktig for en sterk benbygning. I tillegg kan vitaminet påvirke og styrke immunforsvaret, mens mangel på vitaminet blant annet kan føre til tretthet, og ømme muskler og ledd. Mennesker med for lavt nivå av vitaminet kan plages av f.eks. forsterkede forkjølelsessymptomer og svakere muskler, men mangelen kan også forekomme uten symptomer. Det er hyppigere D-vitaminmangel hos eldre, tenåringer og ikke-vestlige innvandrere.

 

Vitamin D spiller en viktig rolle for at kroppens immunforsvar skal fungere optimalt. Mistenker du at du får i deg for lite vitamin D, kan vi anbefale vårt eget kosttilskudd Lectinect D-vitamin. Her har vi økt innholdet til maksimal styrke for personer over 18 år. Slik kan du sørge for at du får tilstrekkelige mengder av dette viktige vitaminet. Spesielt i de månedene vi ser lite til solen kan det være smart å ta et tilskudd. Kosttilskudd er et enkelt og praktisk alternativ som passer for deg som ikke får i deg nok vitamin D gjennom kosten. Men selv med et normalt kosthold kan det være vanskelig å få i seg tilstrekkelige mengder av vitaminet. Lectinect D-vitamin er et kosttilskudd med tabletter til to måneders forbruk hvor dagsdosen er en tablett (80 mikrogram).

 

Les også: Hjelp mot løs mage

 

Om Lectinect

 

Lectinect AS er et norsk selskap som ble grunnlagt i 2000 i Bergen. Det faglige utgangspunktet for firmaet var molekylærbiologi, og i særdeleshet forskning på de helsegevinster mennesker kan få fra hyllebær.

 

Lectinect utvikler kosttilskudd, basert på seriøs forskning. Vi benytter kontrollerte og trygge råvarer, fortrinnsvis fra planter og bær. Det utføres bakteriologiske analyser for hver produksjon, og våre underleverandører følges opp regelmessig for å sikre at våre krav overholdes. Vårt mål er at du som kunde skal oppleve at vi leverer kvalitet og trygghet. Du kan derfor stole på at Lectinect D-vitamin er helt trygt å bruke.

 

Lectinect.no er også en av de første nettbutikkene til å bli sertifisert av Trygg E-Handel. Dette er en godkjenningsordning som gir forbrukere sikkerhet for at de handler av et seriøst firma.

 

 

Bestill Lectinect D-vitamin hos vår nettbutikk VitaminExpress!