Tang – din beste jodkilde

Tang har et høyt innhold av jod.

Publisert 23. januar 2018. Av Bjørn H. Andreassen

600 000 nordmenn er rammet av jodmangel. Men løsningen finnes langs vår egen kyst.

Aftenposten var en av mediene som brakte nyheten om jodmangelen, som er basert på en undersøkelse gjort for Opplysningskontoret for meieriprodukter. Også Folkehelseinstituttet er bekymret over utviklingen.

Forbrenning, energi og humør

I.skjoldbruskkjertelen produseres de viktige hormonene tyroksin og trijodtyronin. Når den ikke får nok jod, jobber kjertelen hardere. Det gjør at skjoldbruskkjertelen kan vokse ut av proporsjoner og kan bli svært synlig i halsregionen.

Sammen bidrar disse hormonene til normal energiomsetning/forbrenning. For personer med vektproblemer kan tilstrekkelig inntak av jod derfor være en viktig faktor i kostholdet.

Humøret kan også påvirkes. Dessverre er det vanskelig å oppdage at nettopp for lite jod kan være årsaken. Slapphet/tretthet kan nemlig være konsekvens av jodmangel.

Disse matvarene er rike på jod

Meieriprodukter og melk, i tillegg til mager hvit fisk som hyse, torsk og sei, er de største kildene til jod i kostholdet vårt. Det som likevel kanskje ikke er kjent for de fleste er at den beste jodkilden er tang, noe som passer godt for blant annet allergikere, veganere og vegetarianere.

Nå spiser vi mindre mager hvit fisk og vi drikker mindre melk enn tidligere – i løpet av 15 år har vi redusert melkedrikkingen vår med mer enn 30 prosent. Omtrent 25 prosent av norske kvinner har ikke melk som en del av kostholdet, og hvis vi spiser fisk er den gjerne rød. Og rød fisk er ikke en like god kilde til jod som hvit fisk.

Mangel på hvit fisk i kostholdet kan føre til jodmangel

Når bør jeg vurdere jodtilskudd?

Verdens helseorganisasjon (WHO) anbefaler jodtilskudd når du drikker lite eller ingen melk, eller spiser lite eller ingen fisk.

Helsedirektoratet anbefaler også følgfende i “Risiko for jodmangel i Norge”: hvis du ikke får i deg nok mager hvit fisk eller drikker melk – så bør du ta jodtilskudd.

Hvorfor velge jod fra tang?

Tang er miljøvennlig, fornybart og en ypperlig kilde til jod.

 

Tang som utsettes for skiftende temperaturer, mye lys om sommeren og lange mørke vintre er spesielt næringsrike – og full av sunn og naturlig jod. Tall fra norske studier viser at brunalger (som f.eks grisetang og blæretang) har de høyeste jodkonsentrasjonene.

Lectinect Naturlig Jod inneholder nettopp grisetang og blæretang, høstet fra det kalde havet ved Helgelandskysten. 1 tablett inneholder 225 mikrogram jod, som er myndighetenes maksimale grense for jod i kosttilskudd.

Relaterte artikler

Slik unngår du jodmangel

Jodmangel øker i befolkningen. Helsedirektoratet...

For lite jod før graviditeten er problematisk

Unge kvinner og gravide får i seg urovekkende lite...

Ny kunnskap om jod og graviditet

Unge kvinner og gravide får i seg urovekkende lite...

Spiser du lite meieriprodukter og hvit fisk?

Trenddietter og lite variert kosthold har ført til...

Dette sier Helsedirektoratet om jod

På oppdrag fra Helsedirektoratet har Nasjonalt råd...

Får du i deg for lite meieriprodukter og hvit fisk? Da er kosttilskudd med jod en god ide. Lectinect Naturlig Jod gir deg jod fra norsk tang. Nå kan du prøve det til en svært gunstig pris.

Jeg ønsker et abonnement uten bindingstid og får de to første månedene for kun 79,- (vi spanderer porto)!

Skriv ditt telefonummer, vi finner resten
Telefon:
Navn:
Adresse: 
Postnr:  Poststed:
E-post:

Jeg ønsker et abonnement uten bindingstid på Lectinect Naturlig Jod, og får de to første månedene for kun kr. 79,-. Hvis jeg ikke ønsker flere forsendelser etter prøvepakken eller senere i abonnementet, kan jeg stoppe disse ved å gi beskjed pr telefon, brev eller e-post innen 4 uker etter fakturadato for sist mottatte pakke. Etter prøvepakken mottar jeg så lenge jeg ønsker det portofritt faste forsendelser annenhver måned for kun kr. 149.50,- pr mnd (totalt kr. 299,- for 2 mnd forbruk). Alle våre priser er inkludert merverdiavgift.

Jeg har lest og aksepterer vilkårene
Bestill

Tilbudet gjelder kun nye abonnenter, myndige personer (minst 18 år) og en gang pr. husstand.

 

Innhold/Dosering | Om oss | Vilkår | Hjem