Tang – din beste jodkilde

Tang har et høyt innhold av jod.

Publisert 8. desember 2023. Av Bjørn H. Andreassen

600 000 nordmenn er rammet av jodmangel. Men løsningen finnes langs vår egen kyst.

Aftenposten var et av mediene som brakte nyheten om jodmangelen, som er basert på en undersøkelse gjort for Opplysningskontoret for meieriprodukter. Også Folkehelseinstituttet er bekymret over utviklingen.

Forbrenning, energi og humør

I.skjoldbruskkjertelen produseres de viktige hormonene tyroksin og trijodtyronin. Når den ikke får nok jod, jobber kjertelen hardere. Det gjør at skjoldbruskkjertelen kan vokse ut av proporsjoner og kan bli svært synlig i halsregionen.

Sammen bidrar disse hormonene til normal energiomsetning/forbrenning. For personer med vektproblemer kan tilstrekkelig inntak av jod derfor være en viktig faktor i kostholdet.

Humøret kan også påvirkes. Slapphet/tretthet kan nemlig være konsekvens av jodmangel. Dessverre er det vanskelig å oppdage at nettopp for lite jod kan være årsaken.

Når bør jeg vurdere jodtilskudd?

Verdens helseorganisasjon (WHO) anbefaler jodtilskudd når du drikker lite eller ingen melk, eller spiser lite eller ingen fisk.

Helsedirektoratet anbefaler også følgende i “Risiko for jodmangel i Norge”: hvis du ikke får i deg nok mager hvit fisk eller drikker melk – så bør du ta jodtilskudd.

Hvorfor velge jod fra tang?

Tang er miljøvennlig, fornybart og en ypperlig kilde til jod.

 

Tang som utsettes for skiftende temperaturer, mye lys om sommeren og lange mørke vintre er spesielt næringsrike – og full av sunn og naturlig jod. Tall fra norske studier viser at brunalger (som f.eks grisetang og blæretang) har de høyeste jodkonsentrasjonene.

En studie publisert i British Journal of Nutrition viser at jod fra tang bidrar til et jevnere jodopptak i kroppen over lengre tid sammenlignet med kunstig fremstilt jod, som er den vanligste jod-kilden i salt og mange kosttilskudd.

Kunstig fremstilt jod (som for eksempel Kalium Jodid (KI)) gir kroppen en høy konsentrasjon av jod umiddelbart, men kun i en kort begrenset periode. Kroppen klarer ikke utnytte dette og følgelig går mesteparten ut igjen med avføringen. Tang fordøyes sakte og gir derfor et langsomt og kontrollert opptak av jod, og er dermed mer fordelaktig for kroppens jod-krevende prosesser.

Lectinect Naturlig Jod inneholder jod fra grisetang og blæretang, høstet fra det kalde havet ved Helgelandskysten. 1 tablett inneholder 225 mikrogram jod, som er myndighetenes maksimale grense for jod i kosttilskudd.

MERK: Lectinect Naturlig Jod er et kosttilskudd med 225 µ (mikrogram) jod. Kosttilskudd med jod tas for å opprettholde normal funksjon av skjoldbruskkjertelen. Kunder må ikke forveksle vårt produkt med de høykonsentrerte jodtablettene som er laget for å beskytte mot radioaktiv stråling. Høykonsentrerte jodtabletter må kjøpes på apotek.

Andre erfaringer

For lite jod før graviditeten er problematisk

Unge kvinner og gravide får i seg urovekkende lite...

Slik kan du unngå jodmangel

NRK 17. august: Hver tredje unge kvinne har kritisk...

Slik unngår du jodmangel

NRK (P1) 9. mars: Forskere slår alarm om jodmangel...

Dette sier Helsedirektoratet om jod

På oppdrag fra Helsedirektoratet har Nasjonalt råd...

Får du i deg for lite meieriprodukter og hvit fisk? Da er tilskudd med jod en god ide. Lectinect Naturlig Jod gir deg jod fra norsk tang. Nå kan du prøve det til en svært gunstig pris.

Jeg vil gjerne prøve Lectinect Naturlig Jod og får de to første månedene for kun 79,- (vi spanderer porto)! Abonnementet har ingen bindingstid.

Skriv ditt telefonummer, vi finner resten
Mobil:
Navn:
Adresse: 
Postnr:  Poststed:
E-post:
Jeg vil prøve Lectinect Naturlig Jod uten forpliktelser i 60 dager for kun 79,-. Deretter mottar jeg forsendelser hver fjerde måned for kun kr 149,50 per mnd portofritt (totalt kr 598,- for 4 mnd forbruk). Abonnementet er uten bindingstid og kjøpsforpliktelser, og jeg kan stoppe eller pause abonnementet ved å gi beskjed per telefon/brev eller epost. Alle våre priser er inkludert merverdiavgift.
Jeg har lest og aksepterer vilkårene
Bestill

Tilbudet gjelder kun nye abonnenter (minst 18 år) og en gang pr. husstand.

Kosttilskudd bør ikke benyttes som erstatning for et variert og balansert kosthold og for en sunn livsstil. Ved mistanke om sykdom skal lege konsulteres.

Jod er et viktig mineral for kroppen som mange får i seg for lite av. Det er likevel ingen garanti for at produktet fungerer like godt for alle brukere, og resultater kan variere fra person til person.

Innhold/Dosering | Om oss | Vilkår/Personvern | Hjem