Aftenposten var en av mediene som brakte nyheten om jodmangelen, som er basert på en undersøkelse gjort for Opplysningskontoret for meieriprodukter. Også Folkehelseinstituttet er bekymret over utviklingen.
I.skjoldbruskkjertelen produseres de viktige hormonene tyroksin og trijodtyronin. Når den ikke får nok jod, jobber kjertelen hardere. Det gjør at skjoldbruskkjertelen kan vokse ut av proporsjoner og kan bli svært synlig i halsregionen.
Sammen bidrar disse hormonene til normal energiomsetning/forbrenning. For personer med vektproblemer kan tilstrekkelig inntak av jod derfor være en viktig faktor i kostholdet.
Humøret kan også påvirkes. Slapphet/tretthet kan nemlig være konsekvens av jodmangel. Dessverre er det vanskelig å oppdage at nettopp for lite jod kan være årsaken.
Meieriprodukter og melk, i tillegg til mager hvit fisk som hyse, torsk og sei, er de største kildene til jod i kostholdet vårt. Det som likevel kanskje ikke er kjent for de fleste er at den beste jodkilden er tang, noe som passer godt for blant annet allergikere, veganere og vegetarianere.
Nå spiser vi mindre mager hvit fisk og vi drikker mindre melk enn tidligere – i løpet av 15 år har vi redusert melkedrikkingen vår med mer enn 30 prosent. Omtrent 25 prosent av norske kvinner har ikke melk som en del av kostholdet, og hvis vi spiser fisk er den gjerne rød. Og rød fisk er ikke en like god kilde til jod som hvit fisk.
Mangel på hvit fisk i kostholdet kan føre til jodmangel
Verdens helseorganisasjon (WHO) anbefaler jodtilskudd når du drikker lite eller ingen melk, eller spiser lite eller ingen fisk.
Helsedirektoratet anbefaler også følgfende i “Risiko for jodmangel i Norge”: hvis du ikke får i deg nok mager hvit fisk eller drikker melk – så bør du ta jodtilskudd.
Tang er miljøvennlig, fornybart og en ypperlig kilde til jod.
Tang som utsettes for skiftende temperaturer, mye lys om sommeren og lange mørke vintre er spesielt næringsrike – og full av sunn og naturlig jod. Tall fra norske studier viser at brunalger (som f.eks grisetang og blæretang) har de høyeste jodkonsentrasjonene.
En studie publisert i British Journal of Nutrition viser at jod fra tang bidrar til et jevnere jodopptak i kroppen over lengre tid sammenlignet med kunstig fremstilt jod, som er den vanligste jod-kilden i salt og mange kosttilskudd.
Kunstig fremstilt jod (som for eksempel Kalium Jodid (KI)) gir kroppen en høy konsentrasjon av jod umiddelbart, men kun i en kort begrenset periode. Kroppen klarer ikke utnytte dette og følgelig går mesteparten ut igjen med avføringen.
Tang fordøyes sakte og gir derfor et langsomt og kontrollert opptak av jod, og er dermed mer fordelaktig for kroppens jod-krevende prosesser.
Lectinect Naturlig Jod inneholder jod fra grisetang og blæretang, høstet fra det kalde havet ved Helgelandskysten. 1 tablett inneholder 225 mikrogram jod, som er myndighetenes maksimale grense for jod i kosttilskudd.
MERK: Lectinect Naturlig Jod er et kosttilskudd med 225 µ (mikrogram) jod. Kosttilskudd med jod tas for å opprettholde normal funksjon av skjoldbruskkjertelen. Kunder må ikke forveksle vårt produkt med de høykonsentrerte jodtablettene som er laget for å beskytte mot radioaktiv stråling. Høykonsentrerte jodtabletter må kjøpes på apotek.