Slik kan du unngå jodmangel

Jodmangel kan oppstå om du får i deg for lite meieriprodukter

Publisert 13. juli 2020. Av Bjørn H. Andreassen

NRK 17. august: Hver tredje unge kvinne har kritisk lave jodnivåer, viser en ny studie blant unge kvinner på Øst- og Vestlandet. Mange vet nesten ingenting om det viktige mineralet.

Studien er gjort blant 400 kvinner i alderen 19-29 år på Øst- og Vestlandet.

I NRK-artikkelen sier forsker Sigrun Henjum ved Oslo Met: «Hvis kvinnene blir gravide med så lave jodnivåer som en del har i denne undersøkelsen, kan det ha konsekvenser for normal utvikling av hjernen til fosteret. På sikt kan det føre til problemer som lese- og skrivevansker og motorikkproblemer,» ifølge forskeren.

Jodmangelen har økt i befolkningen, i takt med at vi får i oss mindre av de vanligste jodkildene. Disse er meieriprodukter som melk og brunost, og mager hvit fisk som hyse, torsk og sei.

Den hvite fisken blir ofte erstattet med rød oppdrettsfisk som laks og ørret, men disse inneholder lite jod. Vi drikker mindre melk enn tidligere og oftere erstattes melken med drikke som er laget at havre, ris og soya – som også inneholder lite jod.

Jod er spesielt viktig for disse gruppene

Ifølge Helsedirektoratet er jod spesielt viktig for ungdom i vekst, og gravide og ammende. Jenter i tenårene trenger dessuten å bygge opp jodlagrene med tanke på senere graviditet.

Mange unge kvinner får i seg for lite jod

For lite jod nå kan nemlig gjøre det vanskeligere å få barn senere. Det kan med andre ord være for sent å starte med jodtilskudd når man ønsker å bli gravid.

I rapporten «Risiko for jodmangel i Norge» skriver Helsedirektoratet også at «personer med lavt inntak av melk bør anbefales kosttilskudd med jod, og dette gjelder særlig kvinner i fruktbar alder, gravide, ammende og barn».

Èn ting er de personlige konsekvensene, men barnet i magen påvirkes også. Ifølge Folkehelseinstituttet kan jodmangel hos gravide påvirke den nevrologsike utviklingen hos foster og små barn.

Hvor mye jod trenger jeg?

For å dekke anbefalt dagsbehov hos voksne tilsvarer dette seks skiver grovt brød med brunost, seks kokte egg, ni beger yoghurt eller 120 gram torsk – altså en liten porsjon. Menn får i seg i nesten like mye som anbefalt. Kvinner får snitt i seg 110 mikrogram, noe som er alt for lite.

Tang er den sunneste og mest naturlige kilden til jod.

For kvinner i alderen 18 til 29 år er tilstanden enda verre – der er tallet 104 mikrogram. Dette henger gjerne sammen med at yngre foretrekker mer eksotisk mat der hvit fisk ikke er en naturlig del av kostholdet.

Det er anbefalte maksimalverdier for daglig inntak av jod. For voksne/gravide/ammende er den øvre grense 600 mikrogram per dag. For øvrige grupper er grensene slik: 500 mikrogram (15-17 år), 450 (11-14 år), 300 (7-10 år), 250 (4-6 år) og 200 (1-3 år).

Anbefaler jodtilskudd

I “Risiko for jodmangel i Norge”, som er utgitt av Helsedirektoratet, står det i forordet at “De viktigste kildene til jod i det norske kostholdet er melk og meieriprodukter, fisk og sjømat”.

Helsedirektoratets anbefaling er derfor at hvis du ikke får i deg nok av disse matvarene, så bør du ta kosttilskudd med jod.

Tang er den sunneste og mest naturlige kilden til jod. Lectinect Naturlig Jod inneholder jod fra tang, høstet fra det kalde havet langs Helgelandskysten. Vi bruker tangsortene Ascophyllum nodosum (grisetang) og Fucus vesiculosus (blæretang), som er naturlige kilder til jod.

Du tar 1 tablett pr dag, med 225 mikrogram jod. Dette er maksimal grense for jod i kosttilskudd.

 

Andre erfaringer

Ny kunnskap om jod og graviditet

Unge kvinner og gravide får i seg urovekkende lite...

Slik unngår du jodmangel

NRK (P1) 9. mars: Forskere slår alarm om jodmangel...

Tang - din beste jodkilde

600 000 nordmenn er rammet av jodmangel. Men løsningen...

Dette sier Helsedirektoratet om jod

På oppdrag fra Helsedirektoratet har Nasjonalt råd...

Får du i deg for lite meieriprodukter og hvit fisk? Da er kosttilskudd med jod en god ide. Lectinect Naturlig Jod gir deg jod fra norsk tang. Nå kan du prøve det gratis*.

Jeg ønsker et abonnement uten bindingstid og får de to første månedene gratis*!

Skriv ditt telefonummer, vi finner resten
Mobil:
Navn:
Adresse: 
Postnr:  Poststed:
E-post:
Jeg vil prøve Lectinect Naturlig Jod GRATIS* i 60 dager uten forpliktelser, og betaler kun porto på kr 79,-. Deretter mottar jeg forsendelser hver fjerde måned for kun kr 149,50 pr mnd portofritt (totalt kr 598,- for 4 mnd forbruk). Abonnementet er uten bindingstid og kjøpsforpliktelser, og jeg kan stoppe eller pause abonnementet ved å gi beskjed per telefon/brev eller epost. Alle våre priser er inkludert merverdiavgift.
Jeg har lest og aksepterer vilkårene
Bestill

Tilbudet gjelder kun nye abonnenter (minst 18 år) og en gang pr. husstand. *Kun 79,- i porto

Kosttilskudd bør ikke benyttes som erstatning for et variert og balansert kosthold og for en sunn livsstil. Ved mistanke om sykdom skal lege konsulteres.

Jod er et viktig mineral for kroppen som mange får i seg for lite av. Det er likevel ingen garanti for at produktet fungerer like godt for alle brukere, og resultater kan variere fra person til person.

Innhold/Dosering | Om oss | Vilkår/Personvern | Hjem