Ny kunnskap om jod og graviditet

Jodmangel er vanlig blant gravide.

Publisert 13. juli 2020. Av Bjørn H. Andreassen

Unge kvinner og gravide får i seg urovekkende lite jod. Halvparten har under det anbefalte dagsinntaket, viser forskning fra Den norske mor og barn-undersøkelsen.[1]

Helsedirektoratet skriver dette i rapporten “Risiko for jodmangel i Norge”:

 «Kvinner i fertil alder som har et lavt inntak av meieriprodukter anbefales å ta kosttilskudd med jod for å sikre god jodstatus før en eventuell graviditet» [2]

«Kostundersøkelsene viser at det ikke er uvanlig å ha et svært lavt inntak av melkeprodukter og sjømat. Da vil sannsynligheten være høy for altfor lavt inntak av jod. Dette er spesielt bekymringsfullt for kvinner i fertil alder som risikerer å starte et svangerskap med altfor lav jodstatus til å opprett­holde normal vekst og utvikling av fosteret, samt for mors egen helse.» [2]

Svært mange unge kvinner og gravide får i seg for lite jod

Viktig for gravide og ammende

 

I.følge Helsedirektoratet har en betydelig andel av de gravide et jodinntak som ligger såpass lavt at man ikke kan utelukke negative effekter på fosterets utvikling.

De skriver også at jodmangel hos mor under svangerskapet og amming kan medføre nedsatt mental utvikling hos barnet. [2]

Folkehelseinstituttets funn i Den norske mor- og barn undersøkelsen viser at jodmangel hos gravide kan påvirke den nevrologsike utviklingen hos foster og små barn.[1]

Helsedirektoratets anbefaling er at hvis du ikke får i deg nok meieriprodukter og hvit fisk, så bør du ta tilskudd med jod. [2]

 

Slik får du i deg nok jod

Jodmangelen har økt i hele befolkningen på grunn av at vi får i oss mindre av de vanligste jodkildene. Disse er meieriprodukter som melk og brunost, og mager hvit fisk som hyse, torsk og sei.

Den hvite fisken blir ofte erstattet med rød oppdrettsfisk som laks og ørret, men disse inneholder lite jod. Tran er heller ikke en god kilde til jod. Vi drikker mindre melk enn tidligere. Og ofte erstattes melken med drikke som er laget av havre, ris og soya – som også inneholder lite jod.

Tang er en naturlig kilde til jod.

En anerkjent kilde til jod er tang. Tall fra norske studier viser at brunalger (som f.eks grisetang og blæretang) har de høyeste konsentrasjonene av jod.

NYHET:  Nå kan du få tang i tablettform. Lectinect Naturlig Jod inneholder jod fra tang, høstet fra det kalde havet langs Helgelandskysten. Vi bruker tangsortene Ascophyllum nodosum (grisetang) og Fucus vesiculosus (blæretang), som er naturlige kilder til jod. Du tar kun 1 liten tablett daglig, og får 225 mikrogram (μg) jod, som er den maksimal grensen for jod i kosttilskudd.

Kan man ta for mye jod?

Ja, og derfor er det anbefalt maksimalverdier for daglig inntak av jod. For voksne/gravide/ammende er den øvre grense 600 mikrogram per dag. For øvrige grupper er grensene slik: 500 mikrogram (15-17 år), 450 (11-14 år), 300 (7-10 år), 250 (4-6 år) og 200 (1-3 år).

Barn: Siden Lectinect Naturlig Jod inneholder 225 mikrogram jod, er det ikke anbefalt å gi det til barn under 11 år.

Tilbud på Lectinect Naturlig Jod finner du nedenfor.

Andre erfaringer

For lite jod før graviditeten er problematisk

Unge kvinner og gravide får i seg urovekkende lite...

Slik kan du unngå jodmangel

NRK 17. august: Hver tredje unge kvinne har kritisk...

Tang - din beste jodkilde

600 000 nordmenn er rammet av jodmangel. Men løsningen...

Dette sier Helsedirektoratet om jod

På oppdrag fra Helsedirektoratet har Nasjonalt råd...

Spiser du lite hvit fisk og meieriprodukter? Da risikerer du jodmangel

Vi får i oss mindre jod enn vi gjorde tidligere, og...

Får du i deg for lite meieriprodukter og hvit fisk? Særlig unge kvinner og gravide bør innta nok jod. Nå kan du prøve Lectinect Naturlig Jod gratis*.

Jeg ønsker et abonnement uten bindingstid og får de to første månedene gratis*!

Skriv ditt telefonummer, vi finner resten
Mobil:
Navn:
Adresse: 
Postnr:  Poststed:
E-post:
Jeg vil prøve Lectinect Naturlig Jod GRATIS* i 60 dager uten forpliktelser, og betaler kun porto på kr 79,-. Deretter mottar jeg forsendelser hver fjerde måned for kun kr 149,50 pr mnd portofritt (totalt kr 598,- for 4 mnd forbruk). Abonnementet er uten bindingstid og kjøpsforpliktelser, og jeg kan stoppe eller pause abonnementet ved å gi beskjed per telefon/brev eller epost. Alle våre priser er inkludert merverdiavgift.
Jeg har lest og aksepterer vilkårene
Bestill

Tilbudet gjelder kun nye abonnenter (minst 18 år) og en gang pr. husstand. *Kun 79,- i porto

Kosttilskudd bør ikke benyttes som erstatning for et variert og balansert kosthold og for en sunn livsstil. Ved mistanke om sykdom skal lege konsulteres.

Jod er et viktig mineral for kroppen som mange får i seg for lite av. Det er likevel ingen garanti for at produktet fungerer like godt for alle brukere, og resultater kan variere fra person til person.

Innhold/Dosering | Om oss | Vilkår/Personvern | Hjem