Helsedirektoratet anbefaler jodtilskudd til de som får i seg lite meieriprodukter og hvit fisk.
Forskere påpeker at jodmangel kan gi problemer med stoffskiftet, og også gjøre det vanskelige å få barn. Men hvorfor er jod så viktig for oss?
I.skjoldbruskkjertelen produseres de viktige hormonene tyroksin og trijodtyronin, og når den ikke får nok jod jobber kjertelen hardere for å produsere nok. Det gjør at kjertelen kan vokse ut av proporsjoner og kan bli svært synlig i halsregionen.
Sammen bidrar disse hormonene til normal energiomsetning/forbrenning. For personer med vektproblemer kan tilstrekkelig inntak av jod derfor være en viktig faktor i kostholdet.
Humøret kan også påvirkes. Dessverre er det vanskelig å oppdage at nettopp for lite jod kan være årsaken. Slapphet/tretthet kan nemlig være konsekvens av jodmangel.
Kroppen produserer ikke jod selv, og derfor må jod bli tilført med kosten. Den beste jodkilden er tang. Andre gode kilder er mager hvit fisk som sei, hyse og torsk, og meieriprodukter som melk og brunost – men ikke hvitost. Mange tror tran inneholder mye jod, men det er ikke tilfelle.
Den beste jodkilden er tang
At folk spiser mindre av den jodrike kosten nå sammenlignet med tidligere, gjør at jodmangel er i ferd med å utvikle seg til å bli et stort helseproblem i Norge.
Anbefalte maksimalverdier for daglig inntak av jod:
For voksne/gravide/ammende er den øvre grense 600 mikrogram per dag. For øvrige grupper er grensene slik: 500 mikrogram (15-17 år), 450 (11-14 år), 300 (7-10 år), 250 (4-6 år) og 200 (1-3 år).
Hvis du ikke får i deg nok mager hvit fisk eller drikker melk bør du ta jodtilskudd
Helsedirektoratet anbefaler i rapporten “Risiko for jodmangel i Norge” at hvis du ikke får i deg nok mager hvit fisk eller drikker melk – så bør du ta jodtilskudd.
Tang inneholder mye jod i tillegg til viktige vitaminer og mineraler. Norge er rik på denne råvaren. Den egner seg derfor ypperlig til bruk i et jodtilskudd.
Lectinect Naturlig Jod inneholder jod fra tang, høstet fra det kalde havet langs Helgelandskysten. Vi bruker tangsortene Ascophyllum nodosum (grisetang) og Fucus vesiculosus (blæretang), som er naturlige kilder til jod.
Du tar 1 tablett pr dag, med 225 mikrogram jod. Dette er maksimal grense for jod i kosttilskudd.