Lavt inntak av meieriprodukter kan gi alvorlig mangel

Inntak av meieriprodukter er fallende. Dette bidrar til jodmangel i store deler av den norske befolkningen. Mer enn 60 prosent av jodinntaket får vi nemlig fra melk og meieriprodukter.

Allergier, inntoleranse, endrede matvaner og preferanser gjør at mange bør finne alternative jodkilder for å unngå mangel over lengre tid.

I følge Helsenorge.no (offentlig helseportal) oppnår man normale jodnivåer ved å innta meieriprodukter daglig samtidig som man spiser hvit fisk to til tre ganger i uken.

Anbefalt: daglig inntak av meieriprodukter

Helsenorge.no presiserer: Med et daglig inntak av magre meieriprodukter menes tre porsjoner. For å dekke jodinntaket bør minst to av disse være melk, syrnet melk eller yoghurt.

En porsjon kan være:

  • et glass melk eller syrnet melk (2 dl)
  • et lite beger yoghurt  (ca. 125 g)
  • en porsjon cottage cheese, kvarg, skyr eller lignende (ca. 100 g)
  • en porsjon frokostblanding  med melk eller yoghurt naturell
  • en porsjon havregrøt med melk
  • en brødskive med to skiver lettost (20 g ost)

Derfor trenger du nok jod

Jod produseres ikke i kroppen og det er derfor helt essensielt at det tilføres med kosten. Skjordbruskkjertelen trenger nemlig jod for å produsere hormoner som igjen regulerer stoffskiftet. Både for lavt og for høyt stoffskifte kan gi mangeartede utslag på helsen. Hos Lommelegen.no kan du lese mer om konsekvensene.

Dette bidrar jod til:

  • Barns normale vekst
  • Normal kognitiv funksjon (hukommelse, læring)
  • Normal energiomsetning (forbrenning)
  • Nervesystemets normale funksjon
  • Å opprettholde normal hud
  • Normal produksjon av skjoldbruskhormoner og skjoldbruskkjertelens normale funksjon

Dersom du får i deg for lite er løsningen heldigvis enkel

I NRK (P1) Nyheter 9. mars er talen klar: Forskere slår alarm om jodmangel blant unge kvinner.  Dette kan gå på helsa løs. Ta jodtilskudd om du ikke får i deg nok meieriprodukter og hvit fisk.

Helsedirektoratets konklusjon er også krystallklar: “Personer med lavt inntak av melk bør anbefales kosttilskudd med jod”. (1)

Et naturlig jodtilskudd

Lectinect Naturlig Jod inneholder jod fra tang, høstet fra det kalde havet langs Helgelandskysten.
Les mer om produktet og benytt introduksjonstilbudet for å sikre deg et naturlig jodtilskudd.

 

(1) Risiko for jodmangel i Norge – Identifisering av et akutt behov for tiltak. (pdf-fil konklusjon s.62)

Andre bloggartikler

Jakten på de beste hyllebærene

Vi er hele tiden på jakt etter de beste hyllebærene til våre produkter. Få innblikk i hvor årets bær kommer fra, kvalitetskontrollen vi utfører og hvordan hyllebærene kan styrke ditt immunforsvar.

Betakaroten – En kort guide

Hvilken kilde til betakaroten er best? Når bør du starte og hvordan får du best resultat?

Ny studie om vitamin K2 produkter: Kun 1 av 4 inneholder lovet mengde K2

Sjokkerende mange produkter inneholder langt mindre vitamin K2 enn pakningen tilsier.

Unn deg en god tarmflora

Visste du at vi får i oss færre melkesyrebakterier enn tidligere? Her gir vi deg noen tips til hvordan du kan oppnå en balansert tarmflora.

Lectinect - et tryggere valg

Lectinect AS er et norsk selskap som i flere år har utviklet kosttilskudd, basert på nøye kontrollerte og trygge råvarer.