Jodmangel

Oppdatert 21.desember 2023. Av Bjørn H. Andreassen

 

Jod er et grunnstoff som er helt nødvendig for produksjon av tyroksin og trijodtyronin. Disse hormonene produseres i skjoldbruskkjertelen, og er viktige for kroppens stoffskifte, vekst og utvikling av hjernen og nervesystemet.

 

Lectinect Naturlig Jod er et naturlig naturprodukt som inneholder anbefalt maksimal daglig dose jod fra blæretang og grisetang.

 

Den beste kilden til jod i det norske kostholdet er meieriprodukter og hvit saltvannsfisk. Får du i deg for lite av disse produktene av ulike grunner, kan du dra nytte av jodtilskudd for å forebygge jodmangel.

 

Hva er jod?

 

Jod er med på å øke produksjonen av hormonene tyroksin og trijodtyronin i skjoldbruskkjertelen, og er viktig for kroppens energiomsetning, utvikling og vekst, særlig hos barn.

 

Ved jodmangel vil skjoldbruskkjertelen måtte jobbe hardere for å produsere nok hormoner, noe som kan føre til at kjertelen etterhvert vokser ut av proporsjoner. For eventuelt foster kan jodmangel være alvorlig og føre til en hemmet vekst av hjernen og nervesystemet.

 

 

Hvordan unngå jodmangel

 

I dag har både trenddietter og endrede matvaner ført til økt jodmangel i den vestlige verden. Man ser også at mangelen ofte er større blant veganere og allergikere.

 

Det anbefalte inntaket er 150 mikrogram om dagen for barn over 10 år og voksne. Du kan unngå jodmangel ved å spise et godt og variert kosthold som inneholder mye sjømat og meieriprodukter.

 

For å få i deg nok jod, er det viktig at du spiser tilstrekkelig av matvarer som:

 

 • Syrnet melk
 • Yoghurt
 • Brunost
 • Prim
 • Andre meieriprodukter
 • Egg
 • Bordsalt tilsatt jod
 • Sjømat – særlig hvit saltvannsfisk og skalldyr

 

Eksempler på hvordan du kan få i deg nok jod:

 

 • 2 brødskiver med makrell i tomat
 • 1 skive med brunost
 • 3 glass melk
 • 1 egg
 • 1 porsjon yoghurt
 • 2 skiver gulost
 • 1 porsjon torsk

 

Som du ser på eksemplene over, vil du normalt sett få i deg den anbefalte dosen jod i et typisk norsk kosthold.

 

Helsedirektoratet anbefaler 3 porsjoner med magre meieriprodukter daglig, i tillegg til hvit fisk 2-3 ganger i uken.

 

Får du i deg for lite meieriprodukter og hvit fisk, er jodtilskudd anbefalt.

 

For lite jod under svangerskap

 

Jodmangel er svært kritisk for fostre og spedbarn, og dette gjelder også mild jodmangel. I en rapport fra Helsedirektoratet i 2016, fant man ut at en stor andel unge kvinner og gravide hadde urovekkende lavt inntak.

 

Jodmangel kan være hemmende for hjernens utvikling i fosterlivet, fordi fosteret er helt avhengig av hormontilførsel fra mor i de tidligste stadiene. Konsekvensene av mangelen sees på som svært alvorlige, og nyere studier har funnet at mangelen blant annet kan føre til økt risiko for veksthemming, kognitiv funksjon og språkutvikling.

 

Gravide kvinner har derfor en høyere anbefalt dagsdose, på 175 mikrogram, og ammende kvinner har et anbefalt inntak på 200 mikrogram jod per dag.

 

Jod i tilfelle atomulykke

 

Jod kan være viktig i krisetilfeller. Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet har gått ut med en anbefaling om å ha tilstrekkelig med jodtabletter hjemme dersom en atomulykke skulle inntreffe.

 

Jodtabletter kan blokkere opptaket av radioaktivt jod i skjoldbruskkjertelen.

 

Radioaktivt jod kan bli spredd i luften og tatt opp i skjoldbruskkjertelen når man puster inn forurenset luft. Ved en atomulykke kan man også få i seg radioaktivt jod gjennom forurenset mat og drikke.

 

Merk at det finnes to typer jodtabletter som har hvert sitt formål. Jodtabletter ment for atomulykker inneholder store mengder jod og skal kun tas etter råd fra myndighetene. Lectinect Naturlig Jod er et naturprodukt med langt lavere jodinnhold og som er egnet for daglig inntak.

 

Lectinect Naturlig Jod

 

Jodmangel har blitt et økende problem de siste årene, og mye av grunnen skyldes at vi spiser mindre produkter som inneholder jod på grunn av nye dietter og allergier.

 

Typiske matvarer med mye innhold av jod er hvit fisk og meieriprodukter. Jodmangel kan være svært alvorlig for spedbarn, barn og voksne, og særlig gravide.

 

Lectinect Naturlig Jod er et naturprodukt som inneholder maksimal mengde av anbefalt døgndose, og egner seg godt som tilskudd for deg som mistenker at du får i deg for lite.

 

Ta en tablett daglig med Lectinect Naturlig Jod, som tilsvarer 225 mikrogram jod.

 

Lectinect: Norsk og kvalitetssikret

 

Lectinect ble etablert i Bergen i 2000, og har siden oppstart hatt mange fornøyde kunder og gode tilbakemeldinger. Da vi startet var det faglige utgangspunktet molekylærbiologi. Her så vi særlig på helsegevinstene mennesker kan få fra hyllebær. Dette er bær som er proppfulle med antioksidanter, og mange andre viktige næringsstoffer, som er med på å styrke blant annet immunforsvaret.

 

Vi har siden oppstart utviklet en rekke naturprodukter som: bl.a. har gitt våre brukere) som mer overskudd i hverdagen), mindre mageplager og styrket immunforsvar. Lectinects produkter har mange fornøyde kunder som forteller om god effekt.

 

Alle våre produkter er kvalitetssikret og helt trygge å bruke. Prøv du også!

Nå kan du bestille Lectinect Naturlig Jod hos vår nettbutikk VitaminExpress.