D-vitamin mangel

 

D-vitamin_dame_917x480

Oppdatert 19.desember 2023. Av Bjørn H. Andreassen

D-vitaminmangel kan føre til tretthet, svekket bevegelseskraft og ømme muskler og ledd. I Norge er mangel på vitamin D vanlig, spesielt i vinterhalvåret. Syv av ti nordmenn har for lavt innhold av vitamin D om vinteren.

 

Dette gjør D-vitamin i kroppen

 

Vitamin D er et fettløselig vitamin som lages i kroppen når sollys treffer huden. De viktigste funksjonene for D-vitaminer er å sikre nok opptak av kalsium fra tarmen og regulere nivået av kalsium i blodet. D-vitamin er også anerkjent som viktig for immunforsvaret, benbygningen og musklene.

 

 

Kalsium – en av kroppens viktigste byggesteiner

 

Benmassen til voksne mennesker fornyes gradvis, og det tar normalt rundt 10 år å skifte den ut. En av kroppens viktigste byggesteiner er kalsium. Kalsium dannes ikke naturlig i kroppen, og må derfor tilføres jevnlig gjennom kosten. For å sikre korrekt opptak av kalsium trenger vi vitamin D. Kalsium er også viktig for at muskler, hjerte og nervesystem skal fungere normalt.

 

Naturlige kilder til D-vitaminer

 

Den viktigste kilden til D-vitaminer er sollys. Når UVB-strålene treffer huden vil pigmentmengden i huden regulere produksjonen. Mennesker med lys hud vil derfor produsere mer D-vitamin enn mennesker med mørk hud. Produksjonen reduseres også med alder. Vitamin D finnes i mat som fet fisk (for eksempel laks, ørret, makrell og sild) fiskerogn og lever, samt i eggeplomme. D-vitamin er også tilsatt i utvalgte meieriprodukter som margarin og ekstra lett melk.

 

I Norge anbefales det tilskudd av vitamin D for å få i seg riktig mengde, spesielt i vintermånedene. Det finnes flere ulike kosttilskudd og naturprodukter som er gode kilder til vitamin D.

 

D-vitaminmangel

 

Mangel på vitamin D kan føre til at skjelett og muskler i kroppen blir svekket. Lett til moderat D-vitaminmangel er utbredt i Norge, og kan skyldes for lite sol på huden, for lite fet fisk i kosten eller for lavt inntak av D-vitamintilskudd. Ved for lite vitamin D i kroppen vil man få et dårlig opptak av kalsium, hvilket kan gå ut over benbygningen. Det er en vitenskapelig anerkjent sammenheng mellom inntak av vitamin D og opprettholdelse av en normal muskelfunksjon.

 

Når soleksponeringen blir for liten er det avgjørende å få behovet for D-vitaminer dekket gjennom kosten. Dessverre er det ikke mange matvarer som inneholder vitamin D, og derfor anbefales det å supplere kosten med tilskudd for å få i seg riktig dose. Følgende grupper bør være ekstra påpasselige med å få dekket behovet:

 

  • Eldre
  • Gravide og ammende
  • Barn og ammende
  • Ikke-vestlige innvandrere

 

Voksne og barn med mørk hudfarge trenger mye mer sollys for å produsere vitamin D i huden, sammenlignet med lys hud. Det er en høy forekomst av D-vitaminmangel hos voksne og barn fra ikke-vestlige land I Norge. Årsaken til dette er at solen i Norge ikke er spesielt sterk store deler av året.

 

 

Gravide og ammende

 

Gravide og ammende trenger ekstra mye D-vitamin fordi de både skal ta vare på sitt eget skjelett, og hjelpe til å bygge barnets. Forskning har vist at gravide, nordiske kvinner med lys hud sliter med å få i seg nok vitamin D, spesielt på vinteren. Både i svangerskapet og ammeperioden må inntaket av vitamin D og de fleste andre vitaminer være høyere enn til vanlig.

 

Helsedirektoratet anbefaler at alle spedbarn fra fire ukers alder får tilskudd av D-vitaminer, også ammende barn som får D-vitamin gjennom morsmelken. Tilskuddet kan enten komme i form av tran som introduseres gradvis, eller D-vitamindråper i henhold til anbefalingen på pakningen.

 

Mange har D-vitaminmangel

 

Blant de som spiser lite fet fisk, lite matvarer tilsatt vitamin D og som ikke tar vitamin D-tilskudd, er inntaket av vitamin D så lavt at det kan føre til utilfredsstillende nivåer. Produserer de i tillegg ikke nok D-vitamin ved soleksponering av huden, risikerer de D-vitaminmangel. Naturprodukter er et enkelt og praktisk alternativ for de som av ulike grunner sliter med å endre kostholdet sitt. D-vitamin har mange viktige oppgaver i kroppen:

 

Immunforsvaret

 

Mennesker med D-vitaminmangel plages mer av forkjølelsessymptomer enn de med normalt innhold. Du kan derfor holde deg friskere og føle deg mer opplagt om du får i deg nok D-vitamin.

 

Skjelett og benbygning

 

En annen viktig funksjon som D-vitamin har er å sikre opptaket av kalsium i tarmen. I tillegg regulerer den kalsium og fosfat i blodet. Kalsium og fosfat er viktig for normal og sterk dannelse av skjelett og tenner.

 

Musklene

 

Mangel på D-vitamin kan lede til svakere muskler. Det er en vitenskapelig anerkjent sammenheng mellom inntak av vitamin D og opprettholdelsen av en normal muskelfunksjon.

 

Lectinect D-vitamin

 

Mistenker du at du lider av D-vitaminmangel? Den enkleste måten å teste det på er å dra til legen og ta en blodprøve. Mangel på D-vitamin er svært vanlig i Norge – faktisk har syv av ti nordmenn for lavt nivå av vitamin D.

 

En døgndose Lectinect D-vitamin (1 tablett) inneholder 80 mikrogram D-vitamin, som er maksimal tillatt styrke for personer over 18 år. På den måten får du dagsbehovet dekket, selv om du spiser lite fet fisk eller får for lite sol på kroppen.

 

Bestill Lectinect D-vitamin i dag hos vår nettbutikk VitaminExpress!