Jodmangel kan oppstå om du får i deg for lite meieriprodukter
I NRK-artikkelen sier forsker Sigrun Henjum ved Oslo Met: «Hvis kvinnene blir gravide med så lave jodnivåer som en del har i denne undersøkelsen, kan det ha konsekvenser for normal utvikling av hjernen til fosteret. På sikt kan det føre til problemer som lese- og skrivevansker og motorikkproblemer,» ifølge forskeren.
Jodmangelen har økt i befolkningen, i takt med at vi får i oss mindre av de vanligste jodkildene. Disse er meieriprodukter som melk og brunost, og mager hvit fisk som hyse, torsk og sei.
Den hvite fisken blir ofte erstattet med rød oppdrettsfisk som laks og ørret, men disse inneholder lite jod. Vi drikker mindre melk enn tidligere og oftere erstattes melken med drikke som er laget at havre, ris og soya – som også inneholder lite jod.
Ifølge Helsedirektoratet er jod spesielt viktig for ungdom i vekst, og gravide og ammende. Jenter i tenårene trenger dessuten å bygge opp jodlagrene med tanke på senere graviditet.
Mange unge kvinner får i seg for lite jod
For lite jod nå kan nemlig gjøre det vanskeligere å få barn senere. Det kan med andre ord være for sent å starte med jodtilskudd når man ønsker å bli gravid.
I rapporten «Risiko for jodmangel i Norge» skriver Helsedirektoratet også at «personer med lavt inntak av melk bør anbefales kosttilskudd med jod, og dette gjelder særlig kvinner i fruktbar alder, gravide, ammende og barn».
Èn ting er de personlige konsekvensene, men barnet i magen påvirkes også. Ifølge Folkehelseinstituttet kan jodmangel hos gravide påvirke den nevrologsike utviklingen hos foster og små barn.
For å dekke anbefalt dagsbehov hos voksne tilsvarer dette seks skiver grovt brød med brunost, seks kokte egg, ni beger yoghurt eller 120 gram torsk – altså en liten porsjon. Menn får i seg i nesten like mye som anbefalt. Kvinner får snitt i seg 110 mikrogram, noe som er alt for lite.
Tang er den sunneste og mest naturlige kilden til jod.
For kvinner i alderen 18 til 29 år er tilstanden enda verre – der er tallet 104 mikrogram. Dette henger gjerne sammen med at yngre foretrekker mer eksotisk mat der hvit fisk ikke er en naturlig del av kostholdet.
Det er anbefalte maksimalverdier for daglig inntak av jod. For voksne/gravide/ammende er den øvre grense 600 mikrogram per dag. For øvrige grupper er grensene slik: 500 mikrogram (15-17 år), 450 (11-14 år), 300 (7-10 år), 250 (4-6 år) og 200 (1-3 år).
I “Risiko for jodmangel i Norge”, som er utgitt av Helsedirektoratet, står det i forordet at “De viktigste kildene til jod i det norske kostholdet er melk og meieriprodukter, fisk og sjømat”.
Helsedirektoratets anbefaling er derfor at hvis du ikke får i deg nok av disse matvarene, så bør du ta kosttilskudd med jod.
Tang er den sunneste og mest naturlige kilden til jod. Lectinect Naturlig Jod inneholder jod fra tang, høstet fra det kalde havet langs Helgelandskysten. Vi bruker tangsortene Ascophyllum nodosum (grisetang) og Fucus vesiculosus (blæretang), som er naturlige kilder til jod.
Du tar 1 tablett pr dag, med 225 mikrogram jod. Dette er maksimal grense for jod i kosttilskudd.